Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület

VIKOTE

VIKOTE

Pszichoterápia és az egészségmagatartás intervenciói az idősek ellátásában

Eitler Szilvia

2019. január 28. - VIKOTE

idosek-1068x712.jpgAz időskorúak evidence-based pszichoterápiás és járulékos mentálhigiénés ellátása fontos részét képezi az egészségügyi rendszernek, a különböző intervenciók az idős egyén szintjén, valamint családjaikra és a teljes populációra is hatnak. Az elmúlt években az időskorúakat célzó pszichoterápiás intervenciók is fejlődtek, csiszolódtak. A terület fontosságát hangsúlyozza annak mind a pszichés, mind pedig a fizikai jóllétre gyakorolt hatása, pl. a krónikus betegség esetén növelheti a compliance-t, megelőzheti a különböző funkciók leromlását, javíthatja a fájdalmak kezelését és az alvás minőségét is.

A veszteségek feldolgozásában és a gyász megsegítésében is kiemelt fontossággal bír. A pszichoterápiás ellátás, pszichoterápiás szemléletű beavatkozások csökkentik a hangulati és szorongásos zavarok, a pszichotikus epizódok, az alkoholabúzus és szerhasználat, valamint közvetetten a szuicidum rizikóját is. Az egészségmagatartás javításával (aktivitás fokozása, étrend, életmód javítása, káros szenvedélyek elhagyása) a krónikus betegségek megjelenése kitolható, mely miatt az egyre öregedő társadalmakban kiemelt jelentőséggel bír ez a terület. Az idősek pszichológiai ellátásában a csoport, a szociális közeg, családi háttér erősítése és fenntartása fontos szempont.

A pszichoterápiák a legújabb elvek szerint épp úgy transzdiagnosztikusak és egyre inkább egyénközpontúak az idős ellátásban, mint a pszichés ellátás más területein. Az alacsonyabb intenzitású intervenciók a sikeresebben funkcionáló időseket bátorítják a szociális háló erősítésére, kezdeményezésre. Az intenzívebb, pszichoterápiás beavatkozások már gyakran bevonják a partnert vagy a családtagokat is. A szupportív vagy kollaboratív pszichoterápiás kapcsolat fontos forrása a szellemi tápláléknak, az emberi kapcsolódásnak, különösen egyedülálló, özvegy idősek esetében. Mind az alapellátásban, mind pedig az idősek illetve szakellátásban dolgozó szakemberek számára javasolt a terápiás szemléletű képződés, kommunikációs technikák elsajátítása. A pszichoterápiás ellátás igénybevétele időskorúak számára is javasolt. A viselkedésterápiás, illetve egészségmagatartást célzó intervenciók jól használhatóak idősebb páciensek esetén is, segítségükkel a testi és pszichés jól-lét fenntartása, helyreállítása mellett a compliance-ben és a kontrollérzet fenntartásában is jelentős funkciója figyelhető meg. Hatékonyságának okán egyre nagyobb térhódítása várható az időskorúak ellátásában.

Forrás: 
Steffen, A. M., & MacDougall, M. (2015). Psychotherapy and Behavioral Health Interventions for Older Adults. In: The Encyclopedia of Adulthood and Aging.

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr5414593448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása