Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület

VIKOTE

Tükör által homályosan - Borderline személyiségzavarban megszégyenítő a belsővé tett másik - absztrakt

2017. április 06. - VIKOTE

Bevezetés: A borderline személyiségzavar (BPD)tüneteit úgy is konceptualizálhatjuk, mint a krónikus szégyen fájdalmasérzésének kifejeződéseit, vagy a kínzó szégyennel való megküzdési módokat.
Aszociális rangsor elmélete szerint, akik a rangsorban feljebb vannak, felsőbbrendűnek tartják magukat, könnyebben reagálnak dühvel a megszégyenítésre, mint azok akik a rangsorban lejjebb vannak / alsóbbrendűnek tartják magukat, minta megszégyenítő és ők inkább szorongással reagálnak. A krónikus szégyenérzetének a hátterében a megszégyenítő környezeten kívül az állandóan aktivált,internalizált megszégyenítő másik is állhat. A korai maladaptív sémák (KMS)feltételezett kialakulásában fontos szerepet játszik az alapvető szükségletekspontán kifejeződésére adott elutasító, büntető reakció a fontos személyekrészéről. A spontán szükséglet-kifejezésre adott elutasító válasz megszégyenítőhatással bír. A korai maladaptív sémák aktivációja nagyon sok esetben szégyentaktiválhat. Korábbi kutatások szerint a BPD-ben szenvedő személyekre fokozottanjellemző a szégyenre való hajlam és a korai maladaptív sémák magas értéke.
Hipotézisek: Az alábbi hipotéziseket vizsgáltuk: BPD-benszenvedő személyekre fokozottan jellemzőek lesznek a krónikus szégyen alskáláiés  a korai maladaptív sémák. A koraimaladaptív sémák és a szégyen között specifikus kapcsolatok lesznek: afeljogosítottság séma tartomány nem lesz kapcsolatban a szégyenérzéssel és a megszégyenítésre adott reakciók közül a dühvel lesz
kapcsolatban, viszont aszorongással nem. A többi séma szoros kapcsolatot mutat a szégyen dimenziókkalés a megszégyenítésre adott szorongó reakcióval. A szégyen és a BPD tünetekközött szoros összefüggést fogunk találni.
Módszerek: Hatvanhat BPD-ben szenvedő, 24személyiségzavarban nem szenvedő páciens és 80 egészséges személy töltötte ki a Young Rövid Korai
Maladaptív Séma Kérdőívet, Szégyen Élmény Kérdőívet(karakterológiai, testi, viselkedéses szégyen al-skálák), a Megszégyenítésre Adott Reakció Kérdőívet
Eredmények: BPD csoport magasabb értéket ért el KMSa szégyen és a megszégyenítésre adott szorongásos és dühös reakciók terén, minta másik beteg csoport és az egészséges személyek. BPD mintán belül a Feljogosítottság séma nem állt szignifikáns kapcsolatban a szégyennel és a szorongásosreakcióval, viszonyt szignifikáns összefüggést találtunk a megszégyenítésreadott dühös reakcióval.  A több KMS szignifikáns kapcsolatban állt a szégyennel. A BPD tünetek közül csak azidentitás zavar állt szignifikáns összefüggésben mindhárom szégyen al-skálával. A viharos kapcsolatok a testi szégyennel vannak kapcsolatban.
Diszkusszió: BPD személyiségzavarra jellemzőek akorai maladaptív sémák és a szégyen. A szégyen mértékét és a szégyenre adottreakció jellegét meghatározza, hogy a személyre jellemző korai maladaptívsémák, hol helyezik el őt a szociális rangsorban. A borderline személyiségzavarközponti tünete az identitászavar áll a legszorosabb kapcsolatban a szégyennel.Kutatásunk klinikai jelentősége az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy aBPD-ben szenvedő személyek milyen könnyen megszégyenülnek és hogy szorongó,vagy dühös reakcióik hátterében megszégyenülés érzés állhat, ígyszégyen-specifikus intervenciók használata kiemelkedően fontos a BPD zavarkezelésében.
Általánosabb következtetés, hogy a KMS-ek szoros kapcsolatbanállnak a szégyennel, így akiknél magas sémákat találunk a szégyen kezelése elengedhetetlenül fontosnak tűnik.

Unoka Zsolt, Vizin Gabriella (SE PPK, ELTE)

VIKOTE Kongresszus - 2017.04.21-22.

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr3312405775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.