Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület

VIKOTE

MINDFULNESS TECHNIKÁK ALKALMAZÁSA A SÉMATERÁPIÁBAN - ESETBEMUTATÁS - absztrakt

2017. március 30. - VIKOTE

Farkas Mária
Kapcsolat Ambulancia

VIKOTE Kongresszus - 2017.04.21-22.
Bővebb információ 

Előadásomban egy fiatal orvosnő esetén keresztül azt járom körül, hogy a mindfulness technikák és a sématerápiás intervenciók kombinálása hogyan segítheti a sématerápiás folyamatot.

Munkámban főként Michiel van Vreswijk és munkatársai 2014-es megjelenésű Mindfulness and SchemaTherapy- A Practical Guide című művére támaszkodtam. Ők a tudatos jelenlét gyakorlásának elsődleges jelentőségét a figyelem akaratlagos irányításában, az érzelmi állapotok (így a sémaaktiváció és a sémamódok) biztonságos megismerésében és elfogadásában, összességében az érzelmi és viselkedésreguláció fejlődésben ragadják meg.

Az orvosnő esetében a három legerősebb séma az Önfeláldozás, az Elismerés hajszolás és a Könyörtelen mércék voltak.

Panaszai a sémaaktivációk kapcsán megjelenő káros megküzdési módokkal voltak kapcsolatosak: számára megoldhatatlannak tűnő feszültség esetén Dühös Védelmező Módban próbált eltávolodni a feszítő érzéseitől. Konfliktus helyzetben behódolással, saját szükségletei, érdekei teljes feladásával reagált (Behódoló/Önalávető mód). Terápiába jelentkezésekor élete sok fontos területén -párkapcsolat, munkahelyi kapcsolatok és teljesítmény, önállóság-jelentős zavarokról számolt be.

Bár a sématerápia fogalomrendszerét, saját problémái konceptualizálását könnyen megértette, mégis alapvető nehézségbe ütköztünk a terápia elején, mivel paciensem szinte egyáltalán nem volt kapcsolatban saját érzelmi állapotaival, az érzelmek nem, csak az azok következtében megjelenő -gyakran kóros- viselkedéses reakcióktudatosodtak benne.

Az alapvető mindfulness gyakorlatok rendszeres gyakorlása segítségével kapcsolatba tudott kerülni saját érzelmeivel nyugodt, békés, Egészséges Felnőtt állapotában, de sémaaktiválódást követően is képessé vált a lezajlott heves érzelmi folyamat tudatos szemlélésére, megértésére, saját -korábban elhanyagolt-szükségletei mibenlétére.

Az előadás során részletesen bemutatom a terápia során alkalmazott sématerápiás és mindfulness technikákat és a lezajlott folyamatot.

Terápiánk eredménye a fiatal orvosnő érzelemszabályozásának és autonómiájának fejlődése-mely folyamatokat jól segítették a sématerápiás technikákés a tudatos jelenlét gyakorlatok. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr312389463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.