Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület

VIKOTE

AZ IFIGHTDEPRESSION© ONLINE ÖNSEGÍTŐ ESZKÖZ HASZNÁLATA MAGYARORSZÁGON - absztrakt

2017. március 27. - VIKOTE

Varga Anna, Tóth Mónika Ditta, Purebl György
Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet

VIKOTE Kongresszus - 2017.04.21-22.
Bővebb információ

Bevezetés: Az enyhe és közepes depresszió kezelésében az internet-alapú kognitív viselkedésterápia olyan kiegészítő beavatkozás, amely az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomást hatékonyan csökkentheti, és a páciensek önsegítési lehetőségeit is bővíti. Az iFightDepressionÓ eszközt és a hozzá tartozó, depresszióról szóló információs weboldalt az Európai Depresszióellenes Szövetség (EAAD) közreműködésével 9 különböző nyelven – köztük magyarul - egységes struktúrával és tartalommal a téma nemzetközileg elismert szakembereinek részvételével hozták létre. Magyar nyelvre a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet munkatársai fordították és adaptálták, és 2014 óta ingyenesen elérhető segítséget nyújt a pácienseknek a depresszió enyhébb formáival való megküzdésben.

Cél: A háziorvosok és a pszichiátriai ellátórendszer szakembereinek képzése az iFightDepressionÓ eszköz használatáról folyamatosan zajlik, akik saját pácienseik körében a már meglévő kezelés kiegészítéseként ajánlhatják a programot. Az előadás a magyar önsegítő eszközhöz tartozó, bárki számára elérhető, depresszióról szóló információs honlap elégedettségi kérdőívének eredményeit foglalja össze. 

Módszer: A szerzők a weboldal magyar felhasználóinak jellemzőit leíró statisztikai módszerekkel mutatják be.

Eredmények: Az iFightDepressionÓ weboldal látogatói közül az elégedettségi kérdőívet 2014 és 2017 között 106 fő töltötte ki. A kitöltők 31%-a férfi, 69%-a nő, és 61%-uk információért, míg 39%-uk segítségért kereste fel az oldalt.  Életkorban a válaszadók 36%-a 61 év feletti, 26%-a 50-60 év közötti, 11%-a 41-50 éves, 12%-a 31-40 év közötti, 14%-a pedig 30 év alatti. A válaszadók 61%-a találta a weboldalt érthetőnek, 58%-a értékesnek, 53%-a érdekesnek és 58%-a hasznosnak.

Következtetések: Az internet-alapú önsegítő eszköz ígéretes ingyenes kiegészítő beavatkozás, amely jelentős segítséget nyújthat azoknak az enyhe vagy közepes depresszióban szenvedőknek, akik számára a pszichoterápia távolsági vagy anyagi okok miatt nem elérhető. A depresszió súlyosbodásának és a szuicid magatartás megelőzésében is jelentős segítséget nyújthat. Az iFightDepressionÓ önsegítő program a depresszió enyhébb formáinak kezelésében a hazai háziorvosi és pszichiátriai ellátórendszerek egy alternatív terápiás kiegészítő eszköze lehet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr6712373997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.