Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület

VIKOTE

AZ EMDR TERÁPIA FOLYAMATA KÖZELRŐL - VIDEÓRÓL BEMUTATOTT ESETRÉSZLETEKKEL - workshop

2017. március 27. - VIKOTE

Steinberg Johanna
Egyensúly Pszichoterápiás Rendelő

VIKOTE Kongresszus - 2017.04.21-22.
Bővebb információ

Az EMDR terápia (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)olyan pszichoterápiás eljárás, amelyettraumatikus élmények következtében kialakult pszichés zavarok kezelésére dolgoztak ki. Hatékonyságát számos kutatás igazolta;többek között az APA (American Psychiatric Association) és a WHO is (World Health Organization) a PTSD egyik leghatékonyabb kezelési módjának tekinti és első helyen ajánlja.

A EMDR-t eleinteleginkább a poszttraumás stressz zavar kezelésére alkalmazták, időközben azonban számos olyan kórkép kezelésében is hatékonynak bizonyult, melyeknek kialakulásában az ún. patogén emlékek szerepet játszanak. Így sikerrel alkalmazható többek között bizonyos depresszív zavarok, szorongásos kórképek (pl. pánik, fóbiák), krónikus gyászés más alkalmazkodási zavarok, krónikus fájdalom szindróma, krónikus fáradtság szindróma, szerfüggőségek, személyiségzavarok vagy gyermekek magatartászavarainak kezelésében is.

Az EMDR eljárás azon a megfigyelésen alapul, hogy a pszichés megterhelés érzése feltűnően gyorsan csökken, amikor a személy a megterhelést okozó eseményre gondolvaszakkádikus szemmozgásokat végez. Shapiro ezt a jelenséget vizsgálva dolgozta ki módszerét, melynek standardizált kezelési folyamata nyolc szakaszból áll (1. anamnézis, 2. előkészítés, 3. felmérés és értékelés, 4. feldolgozás, 5. installáció, 6. testérzések ellenőrzése, 7. lezárás, 8. újraértékelés).

Egy általánosabb elméleti bevezető után ezeket a szakaszokat ismertetem részletesebben vetített esetrészletekkel illusztrálva. A workshop második felében egy teljes EMDR ülést is bemutatok ugyancsak videón.

„Egy tipikus 90 perces EMDR ülés során a terapeuta gyors változásokat figyelhet meg a páciensnél. Azok a terapeuták, akik eddig pszichodinamikus megközelítéssel dolgoztak, a kezelés során olyan jelenségekre lehetnek figyelmesek, mint pl. a szabad asszociáció, a katarzis, a lereagálás, vagy a szimbolizáció, esetleg az eredeti családra vonatkozó tartalmak felbukkanása. Viselkedésterapeuták valószínűleg tanulási láncolatokra, generalizációra, kondicionált válaszokra, társításraés sok más viselkedéspszichológiai jelenségre figyelnek majd fel. Kognitív terapeutáknak pedig bizonyára a kognitív struktúrák és meggyőződések progresszív változása fog feltűnni… Az AIP modell (az EMDR működési elvét magyarázó „adaptív információfeldolgozási modell”) olyan egységesítő elméleti keretet kínál, ...amely a patológiás jelenségeket diszfunkcionálisan tárolt információnak tekinti, amely a feldolgozási rendszer hosszabb idejű aktivációjának segítségével adekvát módon asszimilálható”.

Shapiro, F. (1998).EMDR -Grundlagen und Praxis. Handbuch zur Behandlung traumatisierter Menschen. München:Junfermann Verlag, 85-86.    

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr7412374073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.