Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület

VIKOTE

„TÜZES, SAJGÓ SEB VAGYOK…” – ALACSONY KÜSZÖBŰ KOGNITÍV-VISELKEDÉSTERÁPIA A SEBÉSZETI GYAKORLATBAN - absztrakt

2017. március 27. - VIKOTE

Uram Dóra1, Perczel-Forintos Dóra1, Harsányi László2
1-    Semmelweis Egyetem, Klinikai Pszichológia Tanszék
2-    Semmelweis Egyetem, I. sz. Sebészeti Klinika

VIKOTE Kongresszus - 2017.04.21-22.
Bővebb információ

Áttörést jelent a szomatikus betegek számára, hogy most már számukra is elérhetővé vált  a klinikai pszichológiai ellátás, így például  a pszichoterápia. A sebészeten olyan specifikus betegpopulációról van szó, akik életet fenyegető vagy krónikus szomatikus alapbetegségük révén kerülnek hospitalizációra és tervezetten vagy akutan operációra. Számos, emocionálisan megterhelő, kiszámíthatatlan helyzettel néznek szembe, a fluktuáló intenzitású és krónikussá váló distressz, a reménytelenség, tehetetlenség érzései jelentkeznek. Vizsgálatok szerint a páciensek kb. 47%-nál áll fenn pszichiátria zavar (depresszió vagy szorongásos zavar); 32%-nál alkalmazkodási zavar. Számos bizonyíték alátámasztja, hogy az akut posztoperatív fájdalom súlyosbítja a depressziós tüneteket, ez pedig alacsonyabb fájdalom-toleranciához vezet, ami növeli a komplikációk esélyét és rontja a kimenetet, ha nem kezelik.

Az alacsony küszöbű kognitív-viselkedésterápiás intervenciók célja a diagnózis, a kezelések, és a beavatkozások érzelmi terhének csökkentése, valamint az új kihívásokra adott konstruktív reakciók kidolgozása, a reziliencia elősegítése. A CBT technikák s adaptálása specifikusan történik: a betegség jellegétől, lefolyásától, a beteg premorbid személyiségétől és a beavatkozás időzítésétől (pre- peri-, és posztoperatív fázis) függően.

A preoperatív időszak („prehabilitáció”) kiemelt feladata a pszichodiagnosztika, mely elősegíti a premorbid személyiség és megküzdési stratégiák, valamint a pszichés dekompenzálódás irányába mutató sérülékenység felmérését. Fontos szerep jut a pszichoedukációnak, mely révén lehetővé válik a beteg szubjektív értelmezéseinek, esetleges kognitív disztorzióinak feltárása és korrekciója. Mindezek együttesen segítik a megfelelő adherencia kialakulását. A gyakran változó fizikai állapot, bizonytalanság, kiszolgáltatottság és tehetetlenség érzéseivel való megküzdésben kulcs szerepe van a maladaptív kogníciók és diszfunkcionális helyzetértelmezés feltárásának, átkeretezésének.

Posztoperatívan a kogníciók nehéz hozzáférhetősége miatt előtérbe kerülnek a vezetett imaginációs technikák, illetve az esetlegesen hanyatló szomatikus állapot okán a viselkedésterápiás technikákra tevődik a hangsúly – mint a figyelmi fókuszváltás, fokozatos aktivitás felépítés és aktivitásmonitorozás, tudatos tervezés. Ezek együttes célja a figyelem irányításán alapuló tünet-kontroll, valamint az énhatékonyság erősítése.

Az előadásban a sebészeti kezelés mellett adjuvánsan alkalmazott kognitív-viselkedésterápiás eszköztárat és terápiás folyamatot esetismertetéssel szemléltetve mutatjuk be.

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr412374017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.