Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület

VIKOTE

Mindfulness-alapú kognitív terápia hatékonysága és költséghatékonysága fenntartó antidepresszív kezeléssel összehasonlítva a depressziós relapszus vagy a depresszió kiújulásának megelőzésében: randomizált kontrollált vizsgálat

2017. január 25. - VIKOTE

Effectiveness and cost-effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy compared with maintenance antidepressant treatment in the prevention of depressive relapse or recurrence (PREVENT): a randomised controlled trial

Willem Kuyken, Rachel Hayes, Barbara Barrett, Richard Byng, Tim Dalgleish, David Kessler, Glyn Lewis, Edward Watkins, Claire Brejcha, Jessica Cardy, Aaron Causley, Suzanne Cowderoy, Alison Evans, Felix Gradinger, Surinder Kaur, Paul Lanham, Nicola Morant, Jonathan Richards, Pooja Shah, Harry Sutton, Rachael Vicary, Alice Weaver, Jenny Wilks, Matthew Williams, Rod S Taylor, Sarah Byford

Lancet, Vol 386 July 4, 2015

A depresszió lefolyását tekintve visszatérő, rekurrens mintázatot mutat, és megfelelő kezelés nélkül igen magas a relapszusok kockázata. Mivel a depresszió jelentős egészségteherrel jár, nagyon fontos a megfelelő beavatkozások alkalmazása a visszatérő epizódok elkerülésére azoknál, akik esetében a kockázat magas. Ebben fontos lehet a depressziós relapszus vagy kiújulás iránti fogékonyságban szerepet játszó faktorok enyhítése. Jelenleg a depresszió kezelésének fő vonal az antidepresszív farmakoterápia, melyet rekurrens depresszió esetében legalább két éven át szükséges folytatni. A terápia azonban csak a folyamatos szedés során hatásos, az adherencia azonban alacsony, emellett néhány beteg esetben a gyógyszeres kezelés kontraindikált. Számos páciens emellett jobban preferálja a pszichoszociális beavatkozásokat.

Mindfulness alapú kognitív terápia során a depressziós betegek olyan készségeket sajátítanak el, melyek segítségével hosszútávon is jól érezhetik magukat. Összesen 593 emberen végzet, hat randomizált kontrollál vizsgálat metaanalízise alapján a mindfulness alapú kognitív terápia placebóval vagy a szokásos ellátással összehasonlítva jelentősen csökkenti a depresszió relapszusának vagy kiújulásának kockázatát, a relatív kockázat csökkenése 34%. A vizsgálatok alapján a legnagyobb haszonnal a mindfulness alapú kognitív terápia a legnagyobb kockázatot hordozó betegek esetében jár. Továbbra sem egyértelmű azonban, hogy a mindfulness alapú kognitív terápia alternatívát jelenthet-e azon betegek számára, akik abba kívánják hagyni az antidepresszív kezelést. Jelen vizsgálat célja annak feltárása volt, hogy a mindfulness alapú kognitív terápia a kezelés abbahagyása mellett hatékonyabb volt-e, mint a fenntartó antidepresszív kezelés 24 hónap során a depresszió relapszusának vagy kiújulásának megelőzése, valamint a depressziómentes napok, a reziduális tünetek, a pszichiátriai és egyéb komorbiditás, az életminőség ,valamint a költséghatékonyság szempontjából 24 hónapos időszak során.

Az egyszeres vak, párhuzamos, randomizált kontrollált vizsgálatba három vagy több depressziós epizódon átesett, és terápiás dózisú fenntartó antidepresszív kezelésben részesülő betegeket vontak be háziorvosi praxisokban. A betegeket fenntartó antidepresszív kezelésre vagy mindfulness alapú kognitív terápiára osztották be. A beosztással a betegek tisztában voltak, azonban a vizsgálatokat végző orvosok nem. Az elsődleges végpont a relapszusig vagy kiújulásig eltelt idő volt. A vizsgálatban összesen 424 beteg vet részt.

A két vizsgált csoport között nem volt szignifikáns különbség a depressziós relapszusig vagy kiújulásig eltelt időben a 24 hónap során. A súlyos nem kívánatos események száma sem mutatott szignifikáns különbséget.

A vizsgálat alapján a mindfulness alapú kognitív terápia a fenntartó gyógyszeres antidepresszív kezeléssel egyforma hatékonyságot mutatott a depresszió relapszusának vagy kiújulásának megakadályozásában két éves követés során, és a kétféle kezelés egyforma hatékonyságúnak mutatkozott az életminőség, a reziduális tünetek és a depressziós napok száma szempontjából is. Ugyanakkor a vizsgálat alapján a mindfulness alapú kognitív terápia nem bizonyult költséghatékonyabbnak sem a relapszus és a kiújulás, sem pedig az életminőség tekintetében.

Három vagy több korábbi depressziós epizód esetében a relapszus- vagy kiújulási ráta 2 év alatt 80%, míg a fenntartó antidepresszívum kezelés ezt kétharmaddal csökkenti. A mindfulness alapú kognitív terápia az eredmények alapján a legnagyobb kockázatnak kitett csoport számára nyújtja a legkifejezettebb előnyt. A vizsgálat eredményei alapján a mindfulness alapú kognitív terápia folyamatos védelmet nyújt azon betegek számára, akik alternatívát keresnek a fenntartó antidepresszív kezeléssel szemben, és a mindfulness alapú kognitív terápia és a kognitív viselkedésterápia épp azoknak a betegnek biztosít többletelőnyt, akiknek erre a legnagyobb az igénye és a szüksége. Kisebb kockázatnak kitett betegek esetében azonban előnyösebb a pszichoedukáció vagy a gyógyszeres fenntartó terápia, mivel ezek kevesebb ráfordítást, elköteleződést és költséget igényelnek, így a mindfulness alapú kognitív terápia klinikai indikációja inkább a nagy kockázatú csoportra érvényes. 

Az összefoglalót készítette: Gonda Xénia

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr6112151979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.