Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület

VIKOTE

A specifikus fóbia felnőttkori kezelése

2017. január 25. - VIKOTE

Az alábbi szakirodalmi feldolgozás témája a specifikus fóbia felnőttkori kezelése és Yujuan Choy, Abby Fyer, valamint Josh Lipsitz 2007-es áttekintő tanulmányán alapul, mely a Clinical Psychology Review-ban jelent meg.  

A specifikus fóbia egy tárgytól vagy helyzettől való irracionális félelem, melyet az érintett személy bármi áron elkerül vagy hatalmas stresszel él át. Az elkerülés zavart okozhat a munkában, szabadidős tevékenységekben és hatást gyakorolhat az életminőségre. Jelentős egészségügyi következménye is lehet az elkerülő viselkedésnek (pl. fogászati fóbia, vér -injekció - sérülés fóbia, hányástól való félelem esetén). A DSM-IV-ben a specifikus fóbia alábbi altípusait különböztetik meg: állatokkal kapcsolatos, természeti környezettel kapcsolatos, szituációhoz kötött, vértől - injekciótól - sérüléstől való félelem, és egyéb típus.

A viselkedésterápia bevezetése óta a specifikus fóbiák kezelése sikertörténetnek számít, de mégis felmerülnek az alábbi kérdések: mennyire hatékonyak a kezelések és mennyire tartósak a kezelés hatásai. A szóban forgó áttekintő tanulmány célja azon kontrollált vizsgálatok értékelése, melyek középpontjában a specifikus fóbia kezelésének akut és hosszú távú hatékonysága áll.

Különböző kezelési módszerek jönnek szóba: viselkedésterápia (szisztematikus deszenzitizálás, imagináció során alkalmazott expozíció, in vivo expozíció, interoceptív expozíció, izomfeszítés alkalmazása vér - injekció - sérülés fóbia esetén, virtuális realitás terápia), kognitív terápia, más pszichológiai kezelések (szupportív pszichoterápia, hipnoterápia, pszichoanalízis, pszichodinamikus pszichoterápia, szemmozgás deszenzitizálás és újrafeldolgozás) és gyógyszeres kezelés.

A szakirodalom áttekintéséhez a szerzők a PsychInfo-ban, a Medline-on és a bizonyítékokon alapuló orvoslás különböző fórumain (Cochrane DSR, ACP Journal Club, DARE, CCTR) végeztek kulcsszavas keresést. A szerzők az 1960 és 2005 dec. 23 közötti időszakban megjelent - specifikus fóbia kezelésével kapcsolatos – tanulmányokat tekintették át.

Az akut kezelésekkel kapcsolatos tanulmányok akkor kerültek be a szakirodalmi áttekintésbe, ha megfeleltek az alábbi kritériumoknak: angol nyelven íródtak; a kontrollált vizsgálatok során legalább két kezelési formát hasonlítottak össze; a vizsgálat kezdetekor legalább 10 személy volt egy kezelési csoportban; specifikus fóbiával kapcsolatos irracionális félelmek jelenléte felnőtteknél. Az után-követéses tanulmányok a fentieken túl meg kellett feleljenek a legalább hat hónapig tartó után-követés kritériumának is.

A legtöbb vizsgálatban az eredmények mérése a Behavioral approach test (BAT) segítségével történt. Három területen lehet vele objektív méréseket végezni: elkerülési szint, szubjektív szorongási szint, fiziológiai válaszok. A vizsgálatok során, önbeszámoláson alapuló kérdőíveket is gyakran használtak, mivel ezek kiegészítik a BAT eredményeit a mindennapi élet minőségével kapcsolatos további információkkal. Fontos kiemelni azt is, hogy a statisztikailag szignifikáns eredmények nem tükröznek feltétlenül klinikailag szignifikáns javulást.

Az áttekintő tanulmány következtetései közül elsősorban kiemelném, hogy az in vivo expozíció a specifikus fóbia legtöbb típusánál eredményesnek bizonyult.

A viselkedésterápiával kapcsolatos után-követéses tanulmányok legtöbb esetben ígéretesnek mutatják ezt a kezelési formát. Az után-követéses tanulmányok a különböző kezelések kapcsán magas visszaesési tendenciát jeleznek, e tekintetben további vizsgálatokra van szükség.

Az akut kezelés során a különböző módszerek nem egyformán hatékonyak az egymással való összehasonlítás során és a specifikus fóbia altípusai tekintetében.

A virtuális realitás során alkalmazott expozíció magasság fóbia és repülési fóbia tekintetében az in vivo expozícióhoz hasonló eredményeket mutat. Mivel a virtuális realitás terápia egy újabb terápiás formának számít, további kontrollált vizsgálatokra van szükség a specifikus fóbia többi formáinál.

Az interoceptív expozíció hatékonynak bizonyult klausztrofóbia esetében; az izom feszítés alkalmazása, pedig a vér fóbia esetében.

A kognitív terápia főleg a klausztrofóbia esetében bizonyult hatékonynak, a klausztrofóbia kezelése tekintetében az in vivo deszenzitizálás alternatívája lehet. A fogászati fóbia esetében is ígéretesnek bizonyult; azonban a fóbia többi típusánál az in vivo expozíció hatékonyabb.

A szisztematikus deszenzitizálás a szubjektív szorongás szintjének csökkentésében eredményes, az elkerülő viselkedés tekintetében kevésbé.

Az egyéb pszichológiai kezelések kapcsán kijelenthető, hogy a pszichoanalízis, a pszichodinamikus pszichoterápia és az EMDR esetében nem állnak rendelkezésre kontrollált vizsgálatok, valamint az imagináció során alkalmazott expozíció, a szupportív pszichoterápia és a hipnoterápia esetében is kevés kontrollált vizsgálat történt. A kevés rendelkezésre álló adatból kiemelhetjük, hogy a szupportív pszichoterápiának lehet némi szerepe a specifikus fóbiák kezelése során, és hogy a hipnoterápia hatékonysága a fogászati fóbia kezelésében megkérdőjelezhető.

A gyógyszeres terápia nem különösen hatékony; kivétel a D-cycloserine, ami kiegészítő terápiaként ígéretes.

Irodalom:
Choy, Y., Fyer, A.J., & Lipsitz, J.D. (2007).
Treatment of specific phobia in adults.
Clinical Psychology Review, 27, 266-286.

Az összefoglalót készítette: Szakács Imre Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr9912151981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.