Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület

VIKOTE

A generalizált szorongás szindróma pszichológiai kezelése

2017. január 25. - VIKOTE

Az alábbi szakirodalmi feldolgozás témája a generalizált szorongás szindróma pszichológiai kezelése. Pim Cuijpers, Marit Sijbrandij, Sander Koole, Marcus Huibers, Matthias Berking, valamint Gerhard Andersson 2014-es áttekintő tanulmányán alapul, mely a Clinical Psychology Review-ban jelent meg.

A generalizált szorongás szindróma (GAD) gyakori, krónikus és igen költséges mentális működési zavar. (Tyler & Baldwin, 2006). Általános jellemzői közé tartozik az állandó aggódás, szorongás a mindennapokért, és mindezek mellett szomatikus és pszichés panaszok is fellelhetők, mint például az állandó fáradtság, alvás zavar, ingerlékenység, koncentráló képesség csökkenése. Tekintettel, hogy a betegek nagy része akár 6-12 éven átérintettek, ezért a GAD krónikus zavarnak minősül.

1980 óta, mikor a GAD bevezetésre került a DSM rendszerbe, számtalan randomizált vizsgálat, valamint meta-analízis készült, melyek a generalizált szorongás szindróma gyógyszeres kezelésének hatásaival foglalkoztak (Baldwin & Polkinghorn, 2005), habár, már akkor is a pszichológiai kezeléseket mind a klinikusok, mind a páciensek előnyben részesítették a gyógyszeres terápiával szemben.

A fent említett szerzők több módszert is alkalmaztak a megfelelő tanulmányok kiválasztásához. Első sorban szisztematikus kereséseket végeztek a nagy adatbázisokban: PubMed, PsycInfo, Embase, Cochrane Central register of Controlled Trials. Ezen keresőkben olyan kulcsszavakat használtak melyek köthetőek a generalizált szorongáshoz. Mivel nem akartak kihagyni egy lehetséges tanulmányt sem, ezért nem szűkítették le a keresést azon vizsgálatokra, ahol csak a pszichoterápia hatását követték. A szisztematikus keresés 2565 absztraktot dobott fel. A vizsgált tanulmányokban 2132 páciens vett részt (1375 pszichoterápiás, 607 kontroll csoportos, 103 gyógyszeres terápiás, 47 kombinált terápiás.). A bevont tanulmányok minősége változó volt. A vizsgálatba bevont tanulmányok érvényességét a Cochrane Coolaboration által kifejlesztett érékelési eszközök alapján állapították meg.

Az összes felhasznált tanulmányban a kognitív viselkedésterápia (CBT) és más fajta terápiák hatékonyságát hasonlították össze.  Nem vontak be olyan tanulmányokat, ahol két nem kognitív viselkedés terápiás kezelés eredményeit vetették össze.

Szóval, jelen meta-analízis különféle pszichológiai kezelések GAD-ra kifejtett hatását vizsgálja. Számos olyan tanulmányt vizsgáltak, ami a pszichológiai kezelések - elsősorban a CBT - hatását tanulmányozza a GAD esetében, első sorban felnőtteknél.

Természetesen vannak különbségek a GAD kezelése során alkalmazott CBT technikák és módszereket illetően is. Például sok kezelési protokoll magába foglalja a relaxációt, míg mások az alvásproblémák kezelését.

Fellelhető néhány bizonyíték arra vonatkozólag, hogy hosszú távon a CBT sokkal hatékonyabb, mint a relaxáció alkalmazása, rövidtávon viszont egyformán hatékonyak. Ez fontos, mint tudományos, mint klinikai szempontból. Habár ezen eredmények kevés tanulmányon, az eddigi tapasztalatok egyértelműen arra utalnak, hogy a CBT elsőként választandó módszer a relaxációval szemben, a GAD kezelésében. Vannak bizonyítékok arra is, hogy a CBT tartósabb hatású, mint a relaxáció, de további tanulmányokra van szükség, mielőtt hosszú távú következeteseket vonnánk le.

Egy másik előnye az aktuális tanulmánynak, hogy vizsgálta az Internet alapú kezelési formákat és a személyes kapcsolaton alapuló terápiákat egyaránt. Habár a tanulmányok száma az előbbi kezelési módszerre vonatkoztatva csekély, ígéretesnek bizonyul.

Nem igazolódott az a tény, hogy a pszichoterápia kevésbé hatékony az idősebbeknél, mint a fiataloknál, ahogy ezt korábban állították.

Egy másik előnye ennek a meta-analízisnek, hogy összehasonlította a különböző típusú pszichoterápiákat és a gyógyszeres kezelési formákat. Sajnos az alacsony esetszám miatt nem lehet biztonsággal eldönteni, hogy egyes kezelések alátámasztottan hatékonyabbak másoknál. Az eredmények azt sugallják, hogy a pszichoterápia legalább annyira hatékony, mint a gyógyszeres kezelés, bár az összehasonlító vizsgálatok száma csekély, ahhoz hogy végleges következtetéseket levonjunk.

Feltűnő megállapítás a jelenlegi tanulmányban a GAD kezelések hatása a depresszióra. Ez a hatás nagyon hasonlít a depresszió pszichológiai kezelésének hatásához. Ez bizonyítja, hogy a depressziót gyakran GAD előzi meg. Tehát lehetséges, hogy ha a GAD tüneteit csökkentjük a kezelés során, akkor ez a depresszió tüneteinek a csökkenéséhez is vezethet.

A jelen tanulmány egyik célja, hogy rámutasson a hasonló meta-analízisek korlátaira. Számos ilyen korlát van, például az alacsony tanulmány szám, ezen belül kevés olyan vizsgálat van, mely a különböző nem gyógyszeres és gyógyszeres kezelések hatásaival foglalkozik A tanulmányok alacsony minősége, az utánkövetéses vizsgálatok gyakori hiánya szintén egy gyenge pontnak minősül. A kezelések eredményességét gyakran hasonlították a kontroll csoportban elért eredményekhez, valamint összehasonlítás született más típusú kezelésekkel is, de kevés információ van a kezelések menetére vonatkozólag. Sok esetben kérdéses, hogy az adott speciális összetevő valóban befolyásolja a terápia eredményességét vagy sem.

Ezen tanulmány korlátai ellenére biztonsággal állíthatjuk hogy, a pszichoterápia - első sorban  a kognitív viselkedésterápia - hatékony a GAD kezelésében felnőtteknél, ezért számos pszichológus javasolja a pszichoterápiát, mint elsőként választandó módszert a GAD kezelésében. A jelen meta-analízis eredményei tehát összhangban vannak a pszichoterápia klinikailag is tapasztalt hatásaival a felnőttek GAD kezelését illetően.

Irodalom:
Pim Cuijpers, Marit Sijbrandij, Sander Koole,
Marcus Huibers, Matthias Berking, Gerhard Andersson,
Psychological treatment of generalized anxiety disorder
Clinical Psychology Review,

Az összefoglalót készítette: Szakács Imre Zsolt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr612151985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.