Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület

VIKOTE

Az ősi hawaii kultúra tanítása a nemi identitásról

2015. augusztus 25. - VIKOTE

hawai.jpgA Kumu Hina című 2014-es dokumentumfilm bemutatja, hogy az ősi hawaii kultúrában a „mahu-k” (akik mind a férfi, mind a női nemi minőséget hordozzák) a társadalom megbecsült tagjai.

A hawaii szokások szerint a nemi identitás és a szexualitás kifejezése a kultúra és a művészet része.

A Kumu Hina című dokumentumfilm Hinaleimona Wong Kalu életútját mutatja be. A félénk, transzszexuális kamasz fiú sorsát követhetjük nyomon, aki tanárnő lesz (hawaii nyelven: kumu) egy Honoluluban működő magániskolában. Hina nemi identitása: mahu. Ez a meghatározás alapvetően különbözik a XXI. század nyugati világának nemi szerep meghatározásaitól, mert bár a mahu női ruhákat visel, nemi identitásként mindkét nem meghatározottságát magáénak vallja.

Tanárként is azt képviseli, mindenkinek joga és szabadsága, hogy önállóan határozza meg nemi identitását, és elvárja, hogy a többi ember ezt tiszteletben tartsa.

Hina szerint a jelenkori nyugati közgondolkodás nem tud mit kezdeni a „másneműek”nemi identitásával. A hawaii kultúrában a mahu-k a férfi-női bináris világ határán élnek. Ők e kultúra természetes, dinamikus részei.

Hina úgy gondolja, azok a gyerekek, akik megtapasztalják a feltétel nélküli elfogadást és tiszteletet, önbizalommal teli felnőttekké válnak, akik képesek kibontakoztatni egyéni lehetőségeiket

Hina azt vallja, hogy öröm olyan társadalomban élni, ahol azzá válhat, akivé akar, azt szeretheti, akit akar, és ezt továbbadhatja a tanítványainak.

Az A Place in the Middle (Egy hely középen) című film a Kumu Hina rövidített változata. Ez a film bemutatja Hina egyik tanítványának, Ho’onani-nak a történetét. Ő egy transzszexuális kislány, akinek az az álma, hogy ő vezethesse az iskolában a csak fiúkból álló hula-csoportot. (hula=hawaii tánc).

Hawaiiban Hina eltökéltségének köszönhetően 2013. novemberben elfogadták az azonos neműek házasságáról szóló törvényt.

A lenti: www.pbs.org linken látható anyag szerint mind a teljes dokumentumfilm, mind a rövidített változat alkalmas oktató anyagnak.

Források:

http://www.yesmagazine.org/issues/make-it-right/what-native-hawaiian-culture-can-teach-us-about-gender-identity

http://www.pbs.org/independentlens/kumu-hina/

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr597732382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.