>

VIKOTE

Magyar Viselkedéstanulmányi és Kognitív Terápiás Egyesület (VIKOTE) támogatja a kognitív tudományok kutatását, oktatását és mind szélesebb körű elterjesztését.

Linkblog

Friss topikok

VIKOTE Kongresszus 2015 - Mindfulness alkalmazása a társadalomban, a klinikumban, ezen belül a daganatos megbetegedésben illetve krónikus fájdalmakban szenvedők kiegészítő terápiájaként

2015.06.05. 08:52 :: VIKOTE

Fazekas Gábor
Magyar Rákellenes Liga, MBSR oktató és „.b” (Mindfulness in Schools) tréner

A mindfulness („tudatos jelenlét”) olyan speciális tudatosság (awareness), melynek gyakorlása során a figyelem a jelenben zajló folyamatokra irányul, és ítélkezésmentes attitűd jellemzi. Ez a fajta figyelem növeli mind a testi, mind a mentális folyamatokkal kapcsolatos tudatosságot. A standard kognitív terápiától eltérően nem akarja megváltoztatni az emocionális distresszt kiváltó negatív gondolatokat, hanem azok felismerésére, tudatosítására, azokkal történő szembenézésre bátorít – azoktól való távolságtartás mellett. A módszer lényege, hogy miután elfogadtuk egy kellemetlen testi érzet, érzelem vagy gondolat jelenlétét, onnantól kezdve már könnyebb együtt lenni velük, és könnyebb elengedni is azokat.

Az utóbbi évtizedekben a mindfulness módszerek óriási népszerűségre tettek szert világszerte.

A Mindfulness Based Stress Reduction módszert kezdetekben különböző eredetű krónikus fájdalmakban szenvedő páciensek kezelésében alkalmazták. Az MBSR módszer eredményessége és népszerűsége folytán rengeteg különböző mindfulness módszert dolgoztak ki, és egyre szélesebb spektrumban alkalmazzák ezeket a klinikumon belül. Ezek közül az egyik legismertebb a Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT), mely a depresszió kiújulásának megelőzésére szolgál. (De nemcsak a klinikumban, hanem a társadalom különböző területein (pl. oktatás, üzleti szféra, stb.) is használnak mindfulness módszereket, Nagy-Britanniában összpárti nemzeti stratégia készül a mindfulness módszerek egészségügyben és oktatásban történő széles körű elterjesztésére vonatkozóan.)

Magyarországon a Magyar Rákellenes Liga szervezésében az Országos Onkológiai Intézetben 7 éve folynak MBSR tanfolyamok. Az előadásban bemutatásra kerülnek az itt zajló tanfolyamok főbb jellemzői, az elmúlt évek során szerzett tapasztalatok és tanulságok. Tudományos kutatások is alátámasztják a mindfulness módszerek eredményességét. Az előadás röviden beszámol Linda E. Carlson és Caroline Hoffman által, daganatos páciensek körében végzett, az MBSR módszer hatásait vizsgáló kutatások néhány fő eredményéről. Összehasonlításképpen magyarországi MBSR tanfolyami részvevők között végzett, kis elemszámú kérdőíves felmérés eredményei is ismertetésre kerülnek.

Végezetül az előadás felhívja a figyelmet a módszer definiálásának és alkalmazásának etikai és morális vonatkozásaira is.

Szólj hozzá!

Címkék: absztrakt pszichoterápia pszichiátria kongresszus pszichológia kognitív terápia vikote

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr417519540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.