>

VIKOTE

Magyar Viselkedéstanulmányi és Kognitív Terápiás Egyesület (VIKOTE) támogatja a kognitív tudományok kutatását, oktatását és mind szélesebb körű elterjesztését.

Linkblog

Friss topikok

VIKOTE Kongresszus 2015 - Érzelem és megismerés a kognitív modellekben és a betegségekben

2015.06.05. 08:56 :: VIKOTE

Pléh Csaba
Középeurópai Egyetem Kognitív Tudományi Tanszéke
vispleh@ceu.edu

Nemegyszer esünk abba a hibába - s ettől nem mentes a klasszikus kognitív pszichológia  sem -, hogy az embert csupán intellektuális képességeinek rendszerében tekintjük, mint magányos száraz  megismerőt. Az utóbb nemzedék kognitív szemléletének egyik újdonsága viszont éppen abban áll, hogy az ember  megismerő, érző és  társas mivoltával kapcsolatos kérdésekre áttekintően kíván választ adni, az ember különlegességét megismerő, érzelmi és indítékbeli vonásainak egyidejű összességeként veszi szemügyre.

Ezt az összekapcsolást két kognitív pszichológiai példán mutatom be. Érzelem és megismerés áthallásnak klasszikus példája a perceptuális elhárítás kérdése.  Ezt a jelenséget az 1950-es-1960-as években számos vita kísérte, melyek visszatérő problémája a homunculus  modellek kikerülése volt. A modernebb kognitív elméletekben  azután a kifinomult  előfeszítési modellek bemutatják ezt az érzelmi interakciót,   ugyanakkor összefüggésbe is hozzák az érzelmek  neurobiológiai modelljeivel is, eközben számos betegcsoportot is érintve.  

Másik példám az érzelmek szerepe a magasabb emberi tervezési folyamatokban. Damasio szomatikus marker elméletén keresztül bemutatom, hogy a tervezés és önellenőrzés jellegzetes zavarai összekapcsolódnak a helyzetekre adott érzelmi reakciók szegényességével és következetlenségével. Az ezzel kapcsolatos neurológiai és funkcionális  patológiai esetek alátámasztják azt a felfogást, amely szerint a komplex érzelmi reagálás egyszerre a döntéseket ’hitelesítő’ és társas szempontból értékelő rendszere nem egyszerűen valamiféle  érzelmi hab a kognitív tortán, hanem a sajátosan emberi működésmód komplexitásának fontos keretrendszere. 

Szólj hozzá!

Címkék: absztrakt pszichoterápia pszichiátria kongresszus pszichológia pléh csaba kognitív terápia cbt

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr527519612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.