Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület

VIKOTE

A kora gyermekkori események meghatározó szerepe a jelen kapcsolatokra a sématerápiában

2014. június 04. - VIKOTE

2014.06.06 (Péntek) 17.15 - 17.45 óra

Unoka Zsolt  (Semmelweis Egyetem, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, VIKOTE)

J. Young sématerápiás elméletét Beck elmélete mellett, Bowlby kötődéselméletére, pszichoanalitikus tárgykapcsolatelméletre és a korai szülői gondoskodás személyiség formáló hatásaira vonatkozó fejlődéslélektani kutatások eredményeire alapozza. Fenti elméleteket és kutatási eredményeket egy egységes kognitív keretben fogalmazza újra. A gyermek alapszükségleteire adott ismétlődő társas válaszok internalizált munkamodellek, vagy patológiás formájukban korai maladaptív sémák formájában tárolódnak és befolyásolják, ahogy a személy a későbbiekben a kapcsolati helyzeteket feldolgozza. Szükségletek aktiválódásakor aktiválódik korai maladaptív séma, mely befolyásolja a kapcsolati helyzetre adott predikcióit valamint külső és belső valóságának észlelését.  A terápiás kapcsolatban, mind a terapeutában, mind a páciensben vagy csoporthelyzetben páciensekben ismételten aktiválódnak sémáik, melyek átszínezik a társas helyzet észlelését és mindketten saját sémáik által átszínezett valósággal próbálnak megküzdeni, mely további sémákat aktiválhat a másikban. A terápiás munka jelentős része e folyamatok feldolgozására irányul. Röviden tárgyalom, hogy a fent leírt folyamatok az áttételre és viszont áttételre vonatkozó pszichoanalitikus elmélettől és gyakorlattól miben különböznek.

Előadásomban az elméleti bevezető után a terápiás kapcsolatban aktiválódó korai maladaptív sémákkal kapcsolatos munkáról mutatok be esetrészleteket.

A részletes program ITT olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr326277334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.