>

VIKOTE

Magyar Viselkedéstanulmányi és Kognitív Terápiás Egyesület (VIKOTE) támogatja a kognitív tudományok kutatását, oktatását és mind szélesebb körű elterjesztését.

Linkblog

Friss topikok

A személyközpontú terápiában megjelenő kognitív viselkedésterápiás szempontok és technikák

2014.04.19. 18:18 :: VIKOTE

2014.06.07 (Szombat) 11.45 - 12.15 óra

Kovács Dóra, kiképző terapeuta: Magyar Személyközpontú Pszichoterápiás Egyesület, egyetemi adjunktus: Károli Gáspár Református Egyetem

A Carl Rogers nevéhez fűződő pszichoterápiás irányzat alaphipotézise, hogy minden emberben benne rejlik a fejlődés képessége, s ez a pszichoterápiában a terapeutával való személyes kapcsolat révén valósul meg. A terapeuta nem mint szakértő, hanem mint hiteles személy jelenik  meg,  így a módszer sajátossága, hogy semminemű technikát nem alkalmaz. Ugyanakkor a pszichoterápia folyamatában számos tanuláselméleti alaptörvény valósul meg, a kliens változik, fejlődik és tanul, megérti saját működését, és megtanulja elfogadni azt.

Egyrészt a  kognitív terápiában használatos fogalmak, úgy mint automatikus gondolatok, gondolkodási hibák, diszfunkcionális attitűdök illetve a  személyiségzavarok sématerápiájában szereplő sémák  természetesen a személyközpontú terápiában is megjelennek, a velük való munka az , ami másképp zajlik.  

Másrészt a személyközpontú terápia újabb irányzatai szerint az empátiás megértés és visszatükrözés egy nagyon tudatos folyamat, végig figyelemmel kíséri azt, hogy a kliens mennyire és hogyan éli át érzelmileg az élményt, felismeri ha a kliens prementalizációs módban van, és ennek  megfelelően  verbalizál. Ez a tudatos empátia a mentalizáció fogalmával rokon, mely  több kognitív elemet tartalmaz.  Előadásomban a leírtak elméleti hátterét próbálom ismertetni esetbemutatásokon keresztül. 

Az előadás anyaga ITT megtekinthető.

A részletes program ITT olvasható.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr246053433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.