Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület

VIKOTE

Az élmény-alapú pszichoterápiában megjelenő kognitív-viselkedésterápiás szempontok és technikák

2014. április 17. - VIKOTE

2014.06.07 (Szombat) 10.00 - 10.30 óra

dr. Kenézlői Eszter  (Vadaskert Kórház, Thalassa Ház), Labancz Dániel  (Vadaskert Kórház), Skaliczky Dávid (életrőlszólóélmény.hu), Vida Péter (Vadaskert Kórház)

Az élmény alapú pszichoterápiának a hazai, egészségügyben való alkalmazását 2010-ben a Vadaskert Kórházban kezdte el kidolgozni munkacsoportunk. Az alapvetően tapasztalati tanuláson alapuló módszer kaland- és művészetterápiás elemeket is magába foglal.Eleinte serdülő csoportoknál kezdtük el alkalmazni, két éve hétvégi családi csoportokat is tartunk kapcsolati fókusszal.

A tudatosan megtervezett tapasztalási lehetőségeket, kalandos, sok esetben szabadtéri, kihívással járó gyakorlatok (magas- és alacsony kötélpálya elemek, problémamegoldó feladatok, expedíció stb.) révén érjük el ahol a személyes erőforrások mellett az egyéni nehézségek is megjelennek az intenzív cselekvések mentén. Az ’Itt és Most’-ban átélt helyzetekben nagyon erős érzéseivel kerül kapcsolatba a résztvevő. A komfortzónából kilépve fizikai, kognitív és érzelmi téren is bevonódik és ezekben az „éles” helyzetekben a kognitív struktúra rétegei, a negatív automatikus gondolatok, vagy a maladaptív attitűdök, hiedelmek is sok esetben érzékelhetővé, akár terápiásan is megközelíthetővé, vagy megkérdőjelezhetővé válhatnak. A gyakorlat során a cselekvésből indulunk ki, az képezi elsődlegesen a megfigyelés alapját, de a kognitív terápiás technikák, kérdések segítségével a „belső viselkedésről” is képet kapunk. A gyakorlatok mellett azok feldolgozása is legalább akkora hangsúlyt kap mint maga a feladat;  itt az átéltek minél alaposabb megértése, tudatosítása történik, hiszen a keletkező gondolatok, érzések valósak. Ezekben az emlékezetes élményt nyújtó helyzetekben jól leképeződnek a személyt egyébként is jellemző gondolkodási és viselkedési mintázatok, melyek reflektálásával és a gyakorlatok tudatos felépítésével a korrekció lehetősége is adott.

Az előadásban a tapasztalati tanulás és a kognitív-viselkedésterápiás módszertan ötvözését konkrét helyzetek, feladatok, példák mentén mutatom be. Emellett a családi csoportjainkra vonatkozó hatékonyság vizsgálatunk eredményeit is szeretném bemutatni.

A részletes program ITT olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr756045693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.