Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület

VIKOTE

A kognitív viselkedésterápiában alkalmazott relaxációs-szimbólumterápiás módszerek

2014. április 16. - VIKOTE

2014.06.07 (Szombat) 15.15 - 15.45 óra

Lehóczky Pál (VIKOTE, Magánpraxis, Budapest)

A módosult tudatállapotban végzett, gyakran  imaginatív eszközöket használó  technikák manapság már nem „sűrűsödnek, koncentrálódnak”  csupán egy-egy terápiás megközelítés, módszer keretei közé. Egyre több terápiás irányzat épít be saját terápiás repertoárjába módosult tudatállapotban végzett terápiás elemeket. Természetesen vannak elsősorban imaginatív eszközökkel dolgozó terápiás irányzatok is, ill. olyan irányzatok, melyek „történelmileg, kialakulásuk gyökereit tekintve” ebbe a csoportba tartoznak, és vannak befogadó, integráló irányzatok, melyek ezen terápiás technikákat átvették, és adaptálták is. A módosult tudatállapot emberi tudatállapot, mely létrejön spontán és mesterséges körülmények között. Sajátos jellege miatt kialakító és fenntartó szerepe lehet betegségekben (pl. pánik, fóbiák), és nagyon hatékony eszköz a felkészült gyógyítók kezében.

A relaxációs-szimbólumterápiás eszközök tárgyalásánál  érdemes megkülönböztetni:

  1. módosult tudatállapotban végzett, relaxációs és szimbólumterápiás eszközöket használó kognitív viselkedésterápiás eszközöket (pl. klasszikus deszenzitizálás, sématerápia korrektív technikái módosult tudatállapotban). Az előadásban erről kevéssé lesz szó, mert ez a kognitív viselkedésterápia sajátja már !
  2. kognitív viselkedésterápia során használt relaxációs és szimbólumterápiás technikák: autogén tréning, Katathym Imaginatív Pszichoterápia (KIP), Neuro-lingvisztikai Programozás (NLP).

A módosult tudatállapotnak több olyan jellemzője van, mely a  terápia szempontjából a kognitív átstruktúrálást segíthetik. Ilyen, az éber állapottól eltérő elem szinte minden kognitív elemben tetten érhetőek: a figyelem, élmény feldolgozás, minősítés, emlékezés, az élmény felidézés,  a magatartás, a tervezés , az önmeghatározás és önkifejezés területén.

A módosult tudatállapot megismerésének, felismerésének, alkalmazásának mind a páciens, mind a terapeuta szempontjából nagy jelentősége lehet a betegséget kialakító és fenntartó mechanizmusok felismerése és a gyógyítás folyamata tekintetében is. Érdemes megemlíteni, hogy az analóg folyamatokban való eligazodást, így a működő empátiát javíthatja a terapeutánál a képzés során elsajátított módosult tudatállapot.

Bemutatásra kerülő  terápiás  módszerek : autogén tréning, katathym imaginatív terápia,  neuro-lingvisztikai programozás.

Az eset illusztrációkban bemutatásra kerülnek a kognitív viselkedésterápia és a relaxációs-szimbólumterápiás  módszerek együttes használata során jelentkező előnyök, és megfontolást érdemlő különleges szempontok. 

A részletes program ITT olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr916044275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.