>

VIKOTE

Magyar Viselkedéstanulmányi és Kognitív Terápiás Egyesület (VIKOTE) támogatja a kognitív tudományok kutatását, oktatását és mind szélesebb körű elterjesztését.

Linkblog

Friss topikok

Atópiás dermatitisben szenvedő felnőtt betegek multidiszciplináris oktató programja a viszketés leküzdésére

2013.04.05. 17:47 :: VIKOTE

Az összefoglalót készítette: dr. Balla Péterné dr. Hegedűs Gyöngyi

Az atópiás dermatitisben szenvedő felnőtt betegek multidiszciplináris oktató programjában, a viszketés leküzdésére főleg kognitív viselkedésterápiás módszereket (önmegfigyelés,  viszketés és vakarást kiváltó faktorokkal való megküzdés, stresszkezelés, relaxáció, viselkedési szokások megváltoztatása) alkalmaztak egy rövid, multidiszciplináris csoportokban zajló programban, melynek a hosszú és rövidtávú hatásosságát vizsgálták.

Úgy találták, hogy  a klinikai súlyosságot megítélő becslőskálák alapján (Ekcémás terület EA nagysága, és súlyossági mutatók SI) alapján a kezelés előtti és utáni állapot között szignifikáns különbség volt, mind a bőr állapota, mind a viszketés és vakarás intenzitása és mennyisége, mind a viszketéssel megküzdő stratégiák vonatkozásában.
Hosszútávú követés során is fennmaradtak a kedvező eredmények.
A bőrgyógyászati ellátás igénybevétele is jelentősen csökkent mind rövid, mind hosszútávon.
A várólistán levő páciensekkel szemben, a vizsgálatban résztvevőknek javult az életminősége, és a betegségtudata is csökkent, bőrük állapota is javult.

A tanulmány leírja a csoportok összetételét. A csoportok kor- és nemek szerinti megoszlását. A kizáró tényezőket. (Súlyos mentális, vagy szomatikus betegeket nem vettek be a vizsgálatba) 3 és 12 hónapos követési idő volt, a rövid, illetve a hosszútávú eredmények vizsgálatára. Leírja a módszereket, melyeknek alapján mérték az AD súlyosságát,  a viszketés súlyosságát, a vakarási választ, a viszketéssel megküzdő viselkedésmintázatokat, az életminőséget, a betegségtudatot, és a bőrgyógyászati kezelések igénybevételét.
A csoportok kiscsoportos (5-8 fő) terápiában folytak, két személy vezetésével: egy kognitív terapeuta/klinikai pszichológus, és egy bőrgyógyászati asszisztens. A terapeuta mind csoportterápiában, mind kognitív terápiában jártas személy volt.
A terápia négyszer heti két szekcióból állt, és a terápia után egy emlékeztető szekcióból. A résztvevők egy ismertetőt kaptak a programról, valamint rendszeresen házi feladatokat.

61 személy vett részt a vizsgálatban. Mindössze 2 hagyta abba a terápiát, mivel kevésbé erős viszketésük miatt, nem voltak annyira motiváltak a terápiában.
Csökkent a terápiásan alkalmazott kortikoszteroid és antihisztamin mennyisége is.

Bár a várakozó listáról kiválasztott kontroll csoport miatt nem teljesen felel meg a random feltételeknek a kísérlet, az eredmények így is jelentős javulást mutattak az összes vizsgált faktor tekintetében.

Egyéb bőrgyógyászati betegségekben nem biztos, hogy ilyen eredményeket lehet elérni, de érdemes prurigo, urticaria, psoriasis vonatkozásában is vizsgálatokat végezni.

Forrás: Act Derm Venerol.  2009.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr525202765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.