Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület

VIKOTE

VIKOTE Kongresszus 2012 absztrakt: Borderline erények? – Pozitív pszichológia a rehabilitációban

2012. május 14. - VIKOTE
Borderline erények? – Pozitív pszichológia a rehabilitációban
 
Vizin Gabriella
Ember Kata
Unoka Zsolt
Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika
 
 
Az erények leírása számtalan vallási és filozófiai munka gerincét képezi évszázadok óta. Manapság a pozitív pszichológia egyik központi témájává vált az univerzális erények és erősségek kutatása és fejlesztésük lehetőségeinek vizsgálata. Kérdőívet dolgoztak ki (VIA: Values In Action, Erősségek Felmérése Teszt, Peterson és Seligman, 2002), melynek segítségével objektíven vizsgálhatóvá vált, hogy az egyes egyének erősségei mely területekre terjednek ki, melyeket használják a mindennapjaikban és melyeket kellene még fejleszteniük ahhoz, hogy boldogabb, teljesebb életet tudjanak élni.
Osztályos munkánk során számtalan olyan pszichés zavarral küzdő emberrel találkozunk, akiknél erényeik és erősségeik fejlesztésére a korábbiakban nem volt mód, holott Seligman szerint (2002) az erények és erősségek – akár prevencióként is alkalmazva - pufferként funkcionálhatnak a pszichológiai rendellenességekkel szemben és ismeretük megkönnyítheti a zavarokkal való megküzdést.
Ebből az elgondolásból indultunk ki, amikor elkezdtük felmérni VIA kérdőív segítségével betegeink erényeit. Az osztályunkon kezelt 84 személy töltött ki VIA kérdőívet, valamint Young-féle séma kérdőívet. Eredményeink szerint szignifikáns szinten (p<0,05) korreláció mutatkozik a VIA kérdőív által felmért erények és bizonyos jól körülhatárolható sématartományok között. Különösen igaz ez a teljes betegmintából elkülönített borderline személyiségzavarral (BPD) küzdő csoportra (N=44, p<0,05, r<-0,5), ahol jellemző negatív együttjárásokat tapasztaltunk a bölcsesség erény és az elszakítottság, valamint gátoltság sématartomány között, a transzcendencia erény és az elszakítottság, valamint a gátoltság sématartomány között. Emellett lényeges eredmény, hogy a teljes betegmintán, de különösen a BPD személyek körében szignifikáns negatív korreláció mutatkozott az emberközpontúság erény és az elszakítottság sématartomány között (p<0.05, r=0,48). A statisztikai elemzés során varianciaanalízist is végeztünk. Eredményeink arra utalnak, hogy a BPD minta mind sémáik, mind erényeik tekintetében elkülönül más zavaroktól, illetve egyes viselkedési anomáliáik jól leírhatóak erényeik hiányosságaiból. Vagyis erényeik és erősségeik kibontakoztatásával és fejlesztésével a BPD tünetei mérsékelhetők.

Előadásunkban a pozitív pszichológia térnyerésének rövid bemutatása után a pilot study keretében kapott saját eredményeinkről is részletesen beszámolunk.  

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr354508543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.