Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület

VIKOTE

VIKOTE Kongresszus 2012 absztrakt: Neuroplasztikus pszichoterápia

2012. május 10. - VIKOTE
Neuroplasztikus pszichoterápia
 
Dr. Égerházi Anikó
Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Pszichiátriai Tanszék, Debrecen
 
Agyunk körülbelül testtömegünk 2 %-át teszi ki, míg kifejlődésében az emberi génállománynak csaknem fele működik közre. A fejlődés a születés után is zajlik, melyben a környezeti hatásoknak igen nagy szerepük van, ez jelzi az agy élményfüggő természetét. Az idegsejt minden része változtatja méretét egész életen át válaszul a környezeti ingerekre. A korai fejlődési szakban a reflexes érzelmi reakciók, míg később a dopaminergiás pályák kialakulásával a tudatos, prefrontális kéreg működését is igénylő folyamatok alakulnak ki. Ennek megfelelően az ingerek feldolgozása történhet „lentről felfelé” az anatómiai utat követve, vagy „felülről lefelé” az emlékezet, a motiváció, az érezelemvilág, a figyelem és képzelet formálta észlelések útján.
A világot az utóbbi évtizedekben olyan információrobbanás érte, ami nagy adaptációs nyomást jelent az emberek számára. Az agy biológiai alkalmazkodása azonban több ezer évet vesz igénybe, így az embereknek egyéb megbirkózási stratégiákat kell találniuk a túlésére. Az alkalmazkodó viselkedés megkönnyítésére fejlődött ki a gyors észlelés, mely során az idegrendszer néhány környezeti jegy alapján reagál, ezek a reakciók nem tudatosak. Az ingerek részletesebb elemzése után alakul ki egy lassabb, de pontosabb észlelés, mely a tudatos agyi folyamatok eredménye. Az emberek hajlamosak a múltjukból származó fájdalmas helyzetek megismétlésére, vagyis elfogultsággal értelmezik a jelen eseményeit. A tudatosság elősegíti, hogy több tényt gyűjtsön össze, miáltal az észlelés pontosabb lesz és új észlelési kategóriákat képes létrehozni. Ez a tudatosító folyamat lehet a pszichoterápia. Ehhez a képességhez az agynak az egyén élete folyamán állandóan és dinamikusan át kell szerveznie önmagát és szerkezetét, melyet a neuroplaszticitás tesz lehetővé. Így lehetséges az, hogy későbbi események hatására emléknyomaink újraíródhatnak, átrendeződhetnek a körülményeknek megfelelően.

Ez a neuroplasztikus átalakulás teszi lehetővé, hogy a pszichoterápia során a korábbi emlékek előhívásakor a tudatos átértékelés megtörténjen, az emlék az új formájában raktározódjon el, hogy a valóság észlelésének és értelmezésének torzulása csökkenjen.  

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr484501369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.