Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület

VIKOTE

VIKOTE Kongresszus 2012 absztrakt: Metakognitív terápia a visszaesések megelőzésében

2012. május 09. - VIKOTE

 

Metakognitív terápia a visszaesések megelőzésében
előadás + workshop
 
Ajtay Gyöngyi
Klinikai szakpszichológus
Semmelweis Egyetem, ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék, Budapest
 
A klinikai kutatások egyértelműen alátámasztják a metakognitív terápia hatékonyságát a terápia rezisztens depressziós és szorongásos zavarok valamint a rekurrens állapotok esetében.
A metakognitív szemlélet értelmében a kognitív folyamatok két szintje azonosítható: a kognitív szint a gondolkodás tartalmára fókuszál, a helyzetnek való jelentésadás, a negatív automatikus gondolatok tartalma, a diszfunkcionális attitűdök, sémák aktivizálódása felelős a pszichés zavarok kialakulásáért. A kognitív szint fölötti meta szint a gondolkodás specifikus mintázatát, a kognícióknak tulajdonított jelentésadást hangsúlyozza. A Kognitív Figyelmi Szindróma a következő metakognitív folyamatokat foglalja magába: a tépelődés (rumináció) a  múltra vonatkozik és a figyelmet a negatív élményekre fókuszálja, az aggodalmaskodás a jövőre fókuszál és felerősíti a félelemérzést, szorongást. A szorongáskeltő ingerek monitorizálása fenntartja szorongást. A gondolatokkal való maladaptív megküzdési stratégiák közül a túlzott biztonságkeresés, fokozott kognitív kontroll jellemző (pl. PTSD esetében gondolat szupresszió, elkerülés).
 A metakognícióknak kiemelt jelentősége van a negatív érzelmi állapotok fennmaradásában, késleltetik a felépülést és meghatározzák a későbbi visszaesést.
A metakognitív terápia célja a perszeveráló gondolkodás megállítása, abban segíteni a páciensnek, hogy új viszonyulást tudjon kialakítani a negatív automatikus kogníciók tartalmához, tehát egy rugalmas kognitív kontroll elérése. Nem a negatív automatikus gondolatok tartalmára, hanem a metakognitív hiedelmekre fókuszál. A specifikus metakognitív beavatkozások a Kognitív Figyelmi Szindróma elemeinek módosítását célozzák meg.Az egyes pszichés zavarokra jellemző metakognitív hiedelmeket megkérdőjelezéssel, verbális reattribúcióval lehet módosítani, további hatékony módszerek a késleltetés és paradox instrukciók. A figyelem tréning célja a saját gondolatok monitorozásának csökkentése és a metakognitív kontroll kialakítása.
 
Az előadásban bemutatásra kerül a metakognitív modell, kórpecifikus metakognitív hiedelmek és terápiás lehetőségek, a workshopon  a metakognitív esetkonceptualizálást és egyéb metakognitív módszereket ismertetünk. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr784499277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.