Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület

VIKOTE

A kognitív terápia

2011. november 16. - VIKOTE

A kognitív terápia a beteg aktuális problémáinak megoldását célozza a diszfunkcionális gondolkodás és viselkedés megváltoztatásán keresztül. A kognitív terápia egy jelentésmódosító folyamat, amelynek során a diszfunkcionális viselkedés és gondolkodás megváltoztatása a hangulat és a magatartás kedvező irányú módosításával jár. Ennek érdekében azonosítja a diszfunkcionális hiedelmeket és az ezeket fenntartó gondolkodási hibákat és maladaptív viselkedésformákat. Célja a korai maladaptív sémák, diszfunkcionális hiedelmek és inadaptív magatartásformák megszüntetése és adatptívabb kognitív struktúra és viselkedésformák kialakítása.

A kognitív terápia Beck elméleti modelljén alapul, mely szerint minden pszichológiai zavarban közös a diszfunkcionális gondolkodás, ami a beteg hangulatát és magatartását is befolyásolja. A gondolkodás realisztikus értékelése és módosulása a hangulat és viselkedés kedvező irányú változásával jár. Tartós eredményt a beteg alapvető – önmagára, a jövőjére és a külvilágra vonatkozó - diszfunkcionális sémáinak módosulása eredményez.

Kik végezhetnek kognitív terápiát? Kognitív terápiát végezhet a magatartásterapeuta módszerspecifikus képzettséggel rendelkező orvos és pszichológus, továbbá az általános pszichoterapeuta képzettséggel rendelkező orvos és pszichológus, akik legalább alapszintű kognitív terápiás képzettséggel és jártassággal rendelkeznek.

A kognitív terápia elsődleges indikációi: Hatékonyan alkalmazható unipoláris affektív zavarok, disztimia, generalizált szorongás, fóbiás-szorongásos zavarok, evészavarok, neuraszténia, poszttraumás stressz, alkalmazkodási zavarok, szomatoform zavarok, egyes személyiségzavarok (elkerülő, kényszeres, dependens, érzelmileg labilis, hisztrionikus, paranoid) eseteiben.

A másodlagos indikációk a különböző körképek azon eseteiben állnak fenn, amikor más kezelési módszereket illetve pszichoterápiát a kognitív terápia kiegészítőleg alkalmazhatunk:

  • pszichózisok pozitív tüneteinek kezelésére
  • kapcsolati zavarok
  • obszesszív-kompulzív zavarok
  • krízis állapotok

A kognitív terápia kontraindikációja akut pszichotikus állapot, súlyos demenciák, tudatzavarok, mentális retardáció, és amikor a pszichoterápia általános indikációi egyébként nem állnak fenn.

A kognitív terápia alkalmazása: A kognitív terápia elsődlegesen egyéni, de csoportos formában is végezhető pszichoterápiás módszer. Meghatározott időkeretben, aktív strukturált terápiás ülések formájában folyik, előre kialakított terápiás terv alapján. Az ülések gyakorisága a heti 1-2 alkalom. A terápiához tartozik két ülés között un. házi feladatok elvégzése.  A kezelés az adott betegség kognitív megfogalmazására, és az adott beteg kognitív konceptualizációjára és megértésére épül. A terapeuta különféle kognitív terápiás módszerekkel igyekszik elérni a kognitív változást – a beteg gondolkodásában és vélekedésrendszerében – azért, hogy tartós érzelmi és magatartásbeli változást hozzon létre.

Módszerkombinációk:

  • viselkedésterápia: Olyan magatartászavarok esetében, amikor a viselkedésterápia mellett kiegészítő terápiaként alkalmazunk kognitív terápiás módszereket, így különösen. kényszerbetegség, fóbiás szorongásos zavarok, pánikbetegség, evészavarok eseteiben.
  • családterápia: Amennyiben a tüneti magatartás a családi környezet részéről jelentős fokú megerősítést kap és ezáltal, a család szerepe a tünetek fennmaradásában kulcsfontosságú, nélkülözhetetlenné válik a család bevonása a terápiába. Ezekben az esetekben a kognitív terápia szerepe a családon tagjainak gondolkodásában létező diszfunkcionális hiedelmek, előítéletek, differenciálatlan gondolkodás megváltoztatását célozza kognitív terápiás technikákkal.
  • farmakoterápia: Azokban a kórképekben, amelyekben a gyógyszeres kezeléssel jelentős javulás érhető el, a kognitív terápia segítheti a tünetek redukcióját és a visszaesés megelőzését.

Hatékonyság: A kognitív terápia önállóan és más módszerekkel kombinálva hatékonyan alkalmazható egyéni terápiaként és csoportos formában egyaránt. Különösen az affektív és szorongásos zavarok kezelésében, egyes személyiségzavarok kezelésében jelentős eredmények érhetők el a megfelelő kognitív technikák alkalmazásával. Számos hatásvizsgálat igazolja a nemzetközi szakirodalomban a kognitív terápia hatékonyságát a pszichiátriai zavarok kezelésében.

Irodalom:

Beck, J.S.: Kognitív terápia – kezdőknek és haladóknak

Magyar Viselkedéstanulmányi és Kognitív Terápiás Egyesület, Budapest, 2002.

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr543387202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.