>

VIKOTE

Magyar Viselkedéstanulmányi és Kognitív Terápiás Egyesület (VIKOTE) támogatja a kognitív tudományok kutatását, oktatását és mind szélesebb körű elterjesztését.

Linkblog

Friss topikok

Torreádor technika mint diagnosztikus eszköz

2011.05.09. 12:11 :: VIKOTE

VIKOTE Kongresszus 2011, absztrakt

Torreádor technika, mint diagnosztikus eszköz

Lajkó Károly, Szegedi Tudományegyetem Magatartástudományi Intézet

Diagnózis a terápiás teendőink tervezésének kiindulási alapja. A tüneti diagnózis csak a gyógyszeres kezelésről ad tájékoztatást. A pszichoterápiás tevékenység elkezdéséhez az általunk választott elmélet útmutatásai alapján gyűjtjük az információkat. Az elméletek, amikor az információ gyűjtés szempontjait mutatják be, teljességre törekednek, és emiatt rendszerint kezelhetetlenül nagy mennyiségű információ begyűjtését követelik meg. A gyakorlati munka megkezdéséhez viszonylag kevés, de egyénre szabott információkra van szükségünk. Sokszor azonban nem találjuk meg az információ beszerzésének a módját.
    A torreádor technika sértően fölényes megjegyzésekre, vagy nyilvánvalóan megalázó, agresszív támadásokra javasol megoldásokat. Azokkal a kliensekkel, akiktől nehéz egyénre szabott információt szerezni, elképzeltetjük a fenti helyzetek egy némelyikét, és a terapeuta által javasolt megoldásokkal kapcsolatosan kérjük ki a véleményüket. Ezekből a véleményekből képet alkothatunk a klienseink tanulási múltjáról, a biológiai beállítottságukról és a normarendszerükről. A fenti dimenziókból szerzett információk pontosan kijelölik az adott kliens biztonsági zónájának a határait.
    Legtöbb életminőségi probléma, illetve pszichiátriai zavar kifejlődésért a biztonsági zónának az adott körülményekhez nem illő, túlzott kiterjesztése tehető felelőssé. Túlzottan kiterjesztett biztonsági zóna hosszú fejlődés eredményeként jelenik meg. Az egyén biológiai alkata és viselkedési készsége képezi a kiindulási alapot, amely aztán a fogalmi megragadás következtében jelentősen eltorzulhat. A torzításokat az elkerülő viselkedés visszaszorításával, azaz a közvetlen tapasztalatszerzéssel tudjuk legegyszerűbben orvosolni. Mindehhez a klienseinknek megfelelő viselkedési készségre kell szert tenniük. A gondolkozás torzításait csak annyira vesszük célba, amennyiben azok elkerülő viselkedésre ösztönöznek.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr522889562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.