>

VIKOTE

Magyar Viselkedéstanulmányi és Kognitív Terápiás Egyesület (VIKOTE) támogatja a kognitív tudományok kutatását, oktatását és mind szélesebb körű elterjesztését.

Linkblog

Friss topikok

Pszichoterápiás lehetőségek felnőttkori figyelemhiány-hiperaktivitás zavarában

2011.05.09. 11:13 :: VIKOTE

VIKOTE Kongresszus 2011, absztrakt

Pszichoterápiás lehetőségek felnőttkori figyelemhiány-hiperaktivitás zavarában

Dr. Angyalosi Anna

A figyelemhiány-hiperaktív zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder - ADHD) az egyik leggyakoribb gyermekkorban kezdődő probléma, amely azonban sokszor az élet egészén átível, a tünetek 10-60%-ban felnőttkorra is fennmaradnak. Gyakorisága ellenére a felnőtt pszichiátriai köztudatban alig ismert. A klinikai képet három vezető tünetcsoport - a figyelemzavar, hiperaktivitás, és az impulzivitás különböző arányú elegye határozza meg. Krónikus, pervazív jellegénél fogva az ADHD felnőttkorra számos funkcionális károsodás és komorbid pszichiátriai zavar rizikófaktora. (affektív zavarok, szorongás, alkohol/drog abúzus- dependencia, személyiségzavarok).

A felnőttkori ADHD elsőként választandó terápiája a gyógyszeres kezelés, azonban  a kimutatott magas hatáserősség ellenére a tünetek remissziója, illetve a funkciók javítása csak részleges, emellett a specifikus, ADHD tünetekre ható gyógyszereknek kevés hatása van a komorbid állapotokra, amiknek a jelenléte inkább szabály, mint kivétel felnőttkori ADHD esetében. Az utóbbi tíz évben több vizsgálatot végeztek, melyek célja a pszichoterápiás módszerek hatékonyságának megítélése volt ADHD-ban szenvedő felnőtteknél. A vizsgálatok – néhány felmerülő metodikai probléma ellenére (alacsony esetszám, kevés kontollált/randomizált vizsgálat, nehezen elkülöníthető módszersepcifikus előnyök) - rávilágítottak a potenciális pszichoterápiás lehetőségekre az ADHD esetében. Minden vizsgált módszer esetében (dialektikus behavior terápia, metakognitív terápia, kognitív viselkedésterápia, relaxáció, coaching, pszichoedukáció) a pszichoterápiában nem részesülő csoporttal összehasonlítva jelentős tüneti remisszió volt mérhető a pácienseknél.

A jelenleg rendelkezésre álló irodalmi adatok alapján mind az európai, mind az amerikai terápiás protokollok a kombinált gyógyszeres és pszichoedukatív/szupportív/pszichoterápiás kezelést javasolják felnőtt ADHD-s személyek esetében.

Mostani előadásomban a fent említett vizsgálatok mellett, az egyik - többször is vizsgált - terápiás programot ismertetem részletesebben.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr152889414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.