>

VIKOTE

Magyar Viselkedéstanulmányi és Kognitív Terápiás Egyesület (VIKOTE) támogatja a kognitív tudományok kutatását, oktatását és mind szélesebb körű elterjesztését.

Linkblog

Friss topikok

Esetbemutatás - Pszichózis a családorvosi gyakorlatban

2011.05.09. 12:05 :: VIKOTE

VIKOTE Kongresszus 2011, absztrakt

Esetbemutatás - Pszichózis a családorvosi gyakorlatban

Dr. Sinkovics Péter, Családorvos, Velence

Bevezetés, célkitűzés

Előadásomban egy schizoaffektív pszichózisban szenvedő nőbeteg pszichoterápiás kezelését mutatom be. M.  56 éves nő, családorvosi rendelésen jelentkezett diffúz testi tünetekkel. Beszélgetésünk során gyötrő gondolatokat említett, melyektől nem tudott szabadulni. Pszichoterápiás kezelést ajánlottam számára, melyet elfogadott. Az első interjú során holothym, micromániás rendszerezett persecutoros téveszmerendszer bontakozott ki, akusztikus hallucinációkról számolt be. A felajánlott kórházi beutalást, pszichiátria szakrendelésre irányítást mereven elutasította. Szuicid késztetése nem volt, így kényszergyógykezelés nem jött szóba. Pszichoterápiás kezelésben állapodtunk meg, melynek célja a kliens részéről az volt, hogy gyötrő gondolataitól szabaduljon, nyugodtabbá váljon, részemről ezen túlmenően a kliens motiválása arra, hogy pszichiátria szakrendelésre utalhassam, ahol megfelelő antipszichotikus gyógyszeres kezelésben részesülhet.

Alkalmazott módszerek

A terápia első szakaszában főként a meleg, elfogadó terápiás légkör kialakításának, az empátiás meghallgatásnak volt kiemelt szerepe. Lényeges volt a páciens saját, szubjektív valóságának elfogadása, ez alapozta meg bizalmát. A későbbiekben kognitív terápiás eszközökkel negatív automatikus gondolatainak és pszichotikus élményeinek, tapasztalatainak, vélekedéseinek óvatos kognitív átstrukturálására került sor. Imaginációban alapfokú Leuner-képeket használtam, a páciens hosszú hónapok állandó zaklatottsága után először ennek során tapasztalt nyugalmat.

Eredmények

Az öt és fél hónapos terápia hatására a páciens sokkal nyugodtabbá vált, kevésbé szenvedett gyötrő gondolataitól, téveseszméi nem töltötték ki egész napját, sőt időnként el is tudott feledkezni róluk. A körülötte zajló eseményekre képes volt elfogadni alternatív magyarázatokat, bár alapvető doxasmáinak valódiságát nem sikerült megkérdőjelezni. Szakrendelésre való beutalási kísérleteimet sokáig következetesen elhárította, a kezelés ötödik hónapjában azonban elfogadta. Bár személyesen kellett a szakrendelésre kísérnem, a gyógyszerbeállítás sikeresen megtörtént, a gyógyszerszedés szükségességét elfogadta. A gyógyszerbeállítást követő hatodik héten zártuk a terápiát.

Következtetés

Családorvosként, pszichoterápiás ismeretek nélkül a probléma megoldhatatlannak tűnt volna. A pszichoterápia azonban lehetőséget teremtett a pszichotikus páciens lakhelyéhez közeli, ambuláns kezelésére, és miközben tünetei javultak, szenvedése enyhült, lassanként sikerült megnyerni együttműködését a pszichiátria szakrendelésre járáshoz, gyógyszeres kezeléshez is.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr662889554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.