Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület

VIKOTE

Az agyi default mode network (DMN) és szerepe a mentalizációban (irodalmi összefoglaló)

2011. május 09. - VIKOTE

VIKOTE Kongresszus 2011, absztrakt

Az agyi default mode network (DMN) és szerepe a mentalizációban (irodalmi összefoglaló)

Szuromi Bálint SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, Budapest

Az agyi default mode network (DMN) egymással funcionális és strukturális kapcsolatban álló agyterületek hálózata, melyek aktivitása nyugalmi állapotban nagyobb, mint célirányos feladat kivitelezése közben. A DMN részét képezi a medialis prefrontalis kéreg (mPFC), a posterior cingulum/precuneus (PCC) és a parietalis lebeny több területe.

A DMN ismerete azért lehet érdekes pszichoterapeuták számára, mert a DMN és a mentalizációban szerepet játszó agyterületek jelentős átfedést mutatnak. A mentalizáció - saját elménk és mások elméjének észlelése és megértése - a mindennapi terápiás munka alapját és egyben fejlesztendő tárgyát képezi, ezért jelentőségét aligha lehet eltúlozni.

Jelen irodalmi összefoglaló bemutatja a DMN 1. felfedezésének történetét és a funkcióival kapcsolatos elméleteket; 2. részvételét a különböző mentalizációs folyamatokban; 3. összefüggését a figyelmi és memória funkciókkal; 4. végül szó esik a korai traumáknak a DMN fejlődésére kifejtett feltételezett hatásáról és ennek klinikai jelentőségéről.

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr312889558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.