Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület

VIKOTE

A KVT gyakorlata és eredményei egyéni terápiában, magánpraxisban

2011. május 09. - VIKOTE

VIKOTE Kongresszus 2011, absztrakt

A KVT gyakorlata és eredményei egyéni terápiában, magánpraxisban

Dr. Kónya Marianne Éva, pszichoterapeuta szakorvos

Előadásomban szeretném bemutatni, hogy egyéni terápia keretében, egy magánpraxis gyakorlatában milyen tapasztalatokat szereztem a KVT alkalmazásával kapcsolatban.

Elsőként áttekintem, hogy milyen betegségekkel, zavarokkal, problémákkal jelentkeznek a kliensek a rendelésen. A 2009-es és 2010-es éveket kiemelem, és ezekben százalékos megoszlásban is bemutatom az említett panaszokat.

Utána rátérek a KVT általam leggyakrabban használt módszereinek rövid bemutatására a páciensek saját példáin keresztül, és kiemelem a gyakorlatomban tapasztalt nehézségeket, illetve azt, hogy mire érdemes különösen odafigyelni.

Az említett módszerek a következők: a kognitív modell bemutatása, a 3 oszlopos gondolatnapló, az alternatív gondolatok, az 5 oszlopos gondolatnapló, pszichoedukáció a szorongásról és a páciens betegségéről, az asszertív viselkedés bemutatása és tanítása.

A következő téma a diszfunkcionális attitűdök felmérése, a DAS alkalmazása, az attitűdök átstruktúrálása, kiemelve az Omnipotencia attitűdöt.

Érdekes kérdés, hogy kell-e mindig foglalkozni az alaphiedelmekkel, illetve mikor kell, és mikor nem. Saját tapasztalataim megosztása.

Ezután áttekintem, hogy saját praxisomban milyen betegségekben, zavarokban találtam a leghatékonyabbnak a KVT-t, illetve milyen betegcsoport reagált rá legjobban.

Ezzel ellentétben, mely betegségek, zavarok, illetve betegcsoportok reagálnak kevésbé jól a KVT-re. Ezeknél megoldás lehet a KVT kombinálása más módszerekkel, például NLP-s módszerekkel vagy Sématerápiával. Az utóbbi azzal is javítja az eredményeket, hogy teherbíróbb terápiás kapcsolatot épít ki.

Végül az összegzésben röviden összefoglalom, hogy saját gyakorlatomban a KVT-t kifejezetten eredményes szakpszichoterápiának tartom, és hasznosságát fokozza, hogy szükség esetén könnyen bővíthető, kiegészíthető és kombinálható más módszerekkel.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr62889423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.