>

VIKOTE

Magyar Viselkedéstanulmányi és Kognitív Terápiás Egyesület (VIKOTE) támogatja a kognitív tudományok kutatását, oktatását és mind szélesebb körű elterjesztését.

Linkblog

Friss topikok

A depresszió összefüggése az attribúciós stílussal és az ágenciával

2011.05.09. 11:21 :: VIKOTE

VIKOTE kongresszus 2011, absztrakt

A depresszió összefüggése az attribúciós stílussal és az ágenciával

Békés Vera, PhD

Az előadás a depresszió kognitív modelljének összefüggéseit mutatja be két másik megközelítéssel: a tanult tehetetlenség és az ágencia modelljeivel.

 

A depresszió kognitív modellje szerint a depressziós személy a világot sajátos módon, negatív irányba torzulva észleli, amelyet a világról alkotott előzetes hiedelmei alapoznak meg, és amelyek a depressziós személy esetben gyakran negatív elképzelések és tévhitek. Ezek az ún. „diszfunkcionális attitűdök” aztán az észlelt információkat eltorzítják a személy korábbi negatív sémáinak megfelelően. A korai sémák és diszfunkcionális attitűdök hatását jellegzetes következtetési, logikai hibák erősítik. A kognitív torzítások az emberi élet különböző területein jelennek meg, a valóság, a személy önmaga, a jövő észlelése, valamint az én és a másik személy kapcsolatára vonatkozó sémák módosulnak.

 

Az attribúciós modellek az események okaira vonatkozó sémákat vizsgálják. A depressziós beállítódásra a pesszimista magyarázó stílus jellemző, amikor a depressziós személy hajlamos a negatív eseményeket belső, stabil és globális okokra visszavezetni. Ez azt jelenti, hogy a deprssziós személy az őt ért események, történések előidézőjének saját magát (illetve viselkedéses, fizikai vagy pszichés adottságait) tartja, úgy véli, hogy az esemény oka megváltoztathatatlan és állandó, valamint hogy az ő egész életére kihat.

 

Az ágencia kérdéskörének vizsgálata, különösen a depresszióval összefüggésben, új terület. Az ágencia arra vonatkozik, hogy az elbeszélő mennyire éli meg magát a cselekedetei ágensének, előidézőjének, akaratlagos forrásának. Az eddigi eredmények szerint az ágencia érzésének hiánya összefügg a depresszióval: a depressziós személyek az egészségesekhez képest kevésbé élik meg magukat a történések, cselekvések aktív és akaratlagos alakítójának, ehelyett gyakrabban érzik magukat mások tetteinek „áldozataiként”, az eseményekkel sodródó passzív szereplőként.

 

Az előadás ezt a háromféle megközelítést kívánja integrálni, valamint felhívni a figyelmet ezek jelentőségére és implikációira a depresszió pszichoterápiájában.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr432889437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.