Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület

VIKOTE

Széles spektrumú terapeutikum

2011. május 03. - VIKOTE
VIKOTE Kongresszus 2011, absztrakt
 

Széles spektrumú terapeutikum: kognitív viselkedésterápia a legkülönfélébb tünetek, problémák kezelésében (négy eset ismertetése)

dr. Baltás Péter, pszichoterapeuta
Pszichiátriai és pszichoterápiás magánrendelés, Miskolc
 
Szerző négy olyan esetet ismertet röviden, melyek során ismételten megtapasztalta, hogy a kognitív viselkedésterápia milyen sokféle tünet, probléma kezelésére használható eredményesen.
Az első eset: 40 éves férfi gyors terápiás segítséget kért munkahelyi tevékenységét is gátló súlyossá vált önellenőrzési kényszerei miatt. Gyógyszeres kezelés mellett viselkedésterápiában részesült (fokozatosan nehezedő ingerexpozíció válaszmegelőzéssel), mely hatására másfél hónap után újra munkaképessé vált. Ekkor említette, hogy időszakos dadogását is szeretné meggyógyíttatni. Ez is sikerült, a dadogásával kapcsolatos diszfunkcionális attitűdjei feltárása és korrigálása segítségével.
A második eset: fiatal nőbetegnél alvászavar, önbizalomhiány miatt indult a terápia, a 3. ülésen derült ki, hogy gyermekkori szexuális abúzus elszenvedése miatti primer szexuális averzióról van szó. Ezen esetnél a problémát férfi-test-fóbiaként értelmezve szisztematikus deszenzitizálást alkalmazott a szerző, kihasználva, hogy a páciens barátja a néhány hónapos jó párkapcsolatra tekintettel vállalta a ko-terapeuta szerepet. A fokozatos deszenzitizálás, énképet korrigáló kognitív terápiával kiegészítve, a két évesre nyúlt terápia végére a páciens szexuális életének kiteljesedését eredményezte. A páciens a terápia vége felé barátjával összeházasodott, a terápia befejezése után egy évvel pedig gyermekük született.
A harmadik eset: egy 45 éves nőbeteg először szociális fóbiáját, asszertivitás-hiányát hozta a terápiába, majd ezek megoldódása után kényszerneurózisát tárta a terapeuta elé. Ez utóbbit is sikerült kognitív viselkedésterápiával megszüntetni. Ezt követően anyjához és saját férjéhez fűződő, csökkent önértékeléssel járó, feszültségekkel teli kapcsolatát tárta fel. A hosszúra nyúlt terápia során, megint csak kognitív viselkedésterápiával, ezen problémáit is sikerült jelentősen enyhíteni, miközben személyisége érettebbé, autonómmá vált.
A negyedik eset: egy nemrég indult terápia. 35 éves biológia szakos tanárnő colitis ulcerosa betegségéhez kérte a pszichoterápiás segítséget. A terápia jelenlegi, kezdeti szakaszában autogén tréning alkalmazása zajlik, e mellett nap közben észlelt érzelmei, indulatai, érzései monitorozását, feljegyzését kapta házi feladatul, valamint kötelesség-tudatával, önérdek-érvényesítésével, konfliktus-kezelésével kapcsolatos kognitív sémáit térképezik fel a terápiában. Az eddigi eredmények: asszertív készségei kibontakozását észleli, pszichés feszültsége enyhült (pszichiátriai gyógyszert nem szed), colitises tünetei csökkentek.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr302874634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.