Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület

VIKOTE

Ismerkedjünk a kognitív terápiával

2011. április 11. - VIKOTE

Dr. Aaron T. Beck, amerikai pszichiáter tekinthető a kognitív terápia atyjának. Megfigyelései és kutatásai alapján jutott arra a következtetésre, hogy a depresszió és a szorongásos tünetek mögött egy alapvető gondolkodási zavar húzódik meg. Ez a zavar, a beteg bizonyos tapasztalatainak értelmezésében megjelenő rendszeres torzításban nyilvánul meg. Amennyiben a betegek, a terapeuta segítségével fejlesztik kognitív készségeiket, alkalmazzák az „itt és most” probléma-megoldó módszert, tüneteik 10-14 hét alatt szinte teljesen megszűnnek.

A ’80-as évek közepére a kognitív terápia „önálló pszichoterápiás rendszerré” állt össze. Ez azt jelentette:
- megszületett egy személyiségpszichológiai, valamint pszichopatológiai elmélet, amelynek alapvető tételei megbízható tapasztalatokra épültek,
- létrejött egy pszichoterápiás modell, pszichopatológiai elméletbe ágyazott alapelvekkel, módszerekkel,
- vizsgálatokon alapuló empirikus adatok bizonyították a módszer hatékonyságát (klinikai eredmények).
Azóta számtalan terapeuta, kutató, oktató dolgozott alapvető kutatásokon a pszichopatológia konceptuális modelljén és alkalmazta a kognitív terápiás módszereket a legkülönbözőbb pszichiátriai betegségek gyógyítására. A rendszerezett kutatások, a személyiség alapvető kognitív dimenzióinak vizsgálatát és különféle pszichiátriai betegségek tanulmányozását célozták, valamint az egyidejű feldolgozást és információ-visszakeresést ezeknél a betegségeknél, ill. a veszélyeztetettség és a stressz kapcsolatát.
A kutatók által végzett hatékonyság-vizsgálatok eredményei bizonyítják a kognitív terápia eredményességét olyan eltérő betegségek esetén, mint a poszt-traumás stressz, a kényszerbetegség, mindenfajta fóbia és a táplálkozási zavarok. Gyógyszeres kezeléssel kombinálva gyakran bizonyult hatásosnak a bipoláris hangulatzavar és a szkizofrénia kezelésében is.
A kognitív terápia számos idült egészségügyi probléma kezelésében is jól használható, mint pl. a lumbágó, kolitis, magas vérnyomás és a krónikus fáradság szindróma.

A bejegyzés trackback címe:

https://vikote.blog.hu/api/trackback/id/tr932818736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.